hőszivattyú kérdések

PANASONIC AQUAREA HőszivattyúMi a különbség a levegő-víz hőszivattyúk között a teljesítményüket illetően?

A teljesítmény szempontjából kétféle levegő-víz hőszivattyú típus létezik a gyártók kínálata között:
  1. teljesítmény csökkenős hőszivattyú (a külső hőmérsékletek csökkenésével csökken a teljesítmény is)
  2. teljesítmény megmaradós hőszivattyú (-15 fok mellett is megtartja a 100% teljesítményét)

Teljesítmény csökkenős hőszivattyú +7 Celsius fok külső hőmérsékleten adja csak le a típusszámában is fellelhető fűtőteljesítményét, amely teljesítmény +7 fok felett pedig növekszik, de +7 fok alatt pedig folyamatosan csökken. Ebből következik, hogy ha egy teljesítményvesztős hőszivattyút a +7 fokos külső leadott teljesítményéhez mérten választunk ki a házunkhoz, akkor +7 fok alatt egyre inkább kevés lesz a hőszivattyús fűtőteljesítmény, míg +7 fok felett viszont egyre inkább több lesz, ami pont ellenkező azzal, amelyet a házunk teljesítmény igénye kívánna. A nagy hidegben amikor a fűtőteljesítményre leginkább szükség lenne, akkor nem áll rendelkezésre, míg amikor már nem kell a többletenergia, sőt lényegesen kevesebb kell, akkor meg sokkal több hőszivattyús fűtőteljesítmény áll majd a rendelkezésünkre. A +7 fok alatt a teljesítménycsökkenés folyamatos, míg nem pl. egy 16kw-os levegő-víz hőszivattyú -15 fokban már csak ca. 10kw hőszivattyús fűtési energiával rendelkezik, azaz ha 16kw a házunk fűtési igénye -15 fok külső hőmérsékletnél, akkor a hiányzó 6kw fűtőteljesítményt a beépített elektromos fűtőbetét használatával tudjuk csak pótolni, ha nincs más fűtési alternatívánk. Teljesítménycsökkenős hőszivattyú gyakorlatilag mind a hőszivattyú piacán résztvevő szinte az összes fellelhető típus és márka, illetve a megújuló energiával lépést tartani kívánó, nevesebb gázkazán gyártók által, legtöbbször kínai "noname" kategóriás készülékek átmatricázott, átnevezett, piacra kínált berendezései is. A Panasonic is gyárt teljesítmény vesztős hőszivattyút, mely "High Performance"-néven, több teljesítménylépcsővel is elérhető. Fontos megjegyezni hogy a Panasonic High Performance hőszivattyú típusok teljesítménye nem nő +7 fok felett, ami fontos előny a többi márkatárssal szemben a gazdaságosabb üzemeltetés okán, hiszen ha nő a teljesítmény amikor a házunknak az igénye csökken, akkor egyre jobban és sűrűbben előfordul a ki-be kapcsolás, azaz a rosszabb hatásfokkal üzemel a hőszivattyú a téli időszak nagy része alatt, de különösen az átmeneti, illetve a nyári HMV készítés során.

Teljesítmény megmaradós hőszivattyú, komplett gyári rendszerben, kizárólag csak a Panasonic kínálatában érhető el, T-CAP, azaz "total capacity" -néven. A hőszivattyú piacon először egy autómárkáról is ismert "M"-betűvel kezdődő nevű japán gyártó hőszivattyúja jelent meg, ca. 10 évvel ezelőtt, -15 foknál is megmaradó 100% teljesítménnyel, 35 fokos előremenő vízhőmérséklet készítése mellett, de nem komplett gyári termékként kültéri-beltéri egységgel, hanem csak a kültéri egység gyári kialakítású, míg a komplett és összeszeret, minden komponenset tartalmazó gyári beltéri egység a mai napig nem érhető el, helyette un. "szettben", azaz néhány alapvető összetevőt tartalmazóan hozzák forgalomba a gyári képviselet híján az importőrök, azaz a nem teljes egészében tartalmazó, de minimálisan szükséges összetevőket opciós rendszer kiegészítéssel vásárolhatjuk meg. A piac legelső teljesítménymegmaradós hőszivattyújának a komplexitásának hiánya egy sor európai cég gyártói kapacitását szélesítette ki az akkor hihetetlenül innovatív hűtőközeg-befecskendezős kompresszoros kültéri egységhez illeszthető, készre szerelt hidraulikus beltéri egység gyártására ösztönözve, amely immáron komplett hőszivattyú berendezést több márkanéven is fellelhető, valójában ugyanezen gyártó kültéri egységét felhasználó hőszivattyú piac kínálatát szélesítette több jelenleg is kapható márkanéven. A Panasonic Aquarea T-CAP 9kw-os hőszivattyú berendezés ugyanezt a 100%-os teljesítményt 55 fokos előremenő vízhőmérséklet készítésénél is tudja (A-15/W55), ráadásul ugyanezen típus COP-je 5.06 a német TÜV független tanúsítóintézet vizsgálata alapján A7/W35 paraméterek mellett. Fontos megjegyezni hogy a Panasonic Aquarea T-CAP hőszivattyú típusok teljesítménye nem nő +7 fok felett, ami fontos előny a fent említett konkurenssel szemben a gazdaságosabb üzemeltetés okán, hiszen ha nő a teljesítmény amikor a házunknak az igénye csökken, akkor egyre jobban és sűrűbben előfordul a ki-be kapcsolás, azaz a rosszabb hatásfokkal üzemel a hőszivattyú a téli időszak nagy része alatt, de különösen az átmeneti, illetve a nyári HMV készítés során.


vissza az oldal tetejére
 

Hőszivattyús fűtés Kft. Tata, Újvilág utca 23. Tel.: 70/546-6026 Aquarea hőszivattyú, hőszivattyú akció, T-CAP monoblokk, Aquarea monoblokk, hőszivattyú Tata, monoblock, heatpump

WeblapÉpítő