Hőszivattyú működése, Aquarea t-cap hőszivattyú, hőszivattyú akció, levegő-víz hőszivattyú

PANASONIC AQUAREA Hőszivattyú

Hőszivattyú információk:
Hőszivattyú kérdések-válaszok 
Hőszivattyú megoldások:
 • Geotermikus szonda
 • Talajkollektor
 • Kútpáras rendszer    (két darab fúrt kútból áll)
 • Levegő-levegő hőszivattyú   (hőszivattyús fűtő-hűtő klímaberendezések)
 • Levegő-víz hőszivattyú                                                                    (Panasonic Aquarea, LG ThermaV, Fujitsu Waterstage, Hitachi Aquafree, Toshiba Estia)

      
Geotermikus szonda:                    Kútpáras rendszer:

              

      
Talajkollektor:

        

      
 Hőszivattyú működése:

       Levegő-víz hőszivattyú a kültéri levegő ingyenes
       hőenergiáját juttatja a fűtési rendszerhez:


      

Hőszivattyú előnyei:
 • Olcsóbb fűtés, hűtés, használati melegvíz ellátás
 • Függetlenedés a gázszolgáltatóktól és a gázáraktól
 • 30% olcsóbb egyetemes energiaszolgáltatás igényelhető a működtetésére ("H" vagy "GEO"-tarifa)
 • Könnyen elhelyezhető, akár a telepítés napján már működik is (levegő-víz hőszivattyú)
 • Automatikus üzemelésű, az igényeknek megfelelően programozható
 • Környezetbarát, nem jut korom és füst a levegőbe
 • Tisztasága és biztonságos működése miatt a szomszédok is örülnek
 • Esztétikus kivitel, halk működés
 • Nem kell tartani szénmonoxid mérgezéstől
 • Nem tud felrobbanni jégdugó, gázszivárgás, vagy műszaki hiba miatt
 • Esetleges műszaki hiba esetén is ellátja a házunk fűtését és ellát bennünket használati melegvízzel (beépített biztonsági tartalék fűtés)
 • Növeli az ingatlan értékét
Előnyök, hátrányok:
 • Geotermikus szonda  előnyei: kedvező adottságok a Kárpát medencében, üzembiztos és jól tervezhető. Hátrányai: magas költségek, engedélykötelesség, bárhol nem kivitelezhető, geológia tudásigényes, kisebb földrengés esetén is működésképtelenné válhat
 • Talajkollektor  előnyei: alacsonyabb kivitelezési költség, nincs szükség engedélyezésre. Hátrányai: nagy helyigényű, légtelenítési problémák, területrendezési-kertészeti kérdések
 • Kútpáras rendszer  előnyei: egész évben magas, állandó hőmérsékletű hőforrás, olcsó kivitelezés. Hátrányai: kút elnyelő képessége, a kút szivattyú villamos teljesítményfelvétele lerontja a rendszer COP értékét, vízkémia, vízbiztonság, bonyolult engedélyeztetés, kisebb földrengés esetén is működésképtelenné válhat
 • Levegő-levegő hőszivattyú (pl. hűtő-fűtő klíma) előnyei: könnyű telepíthetőség, kompakt és egyszerű megoldás lehet akár csak egy helyiségre vonatkoztatva. A legalacsonyabb, szakaszosan magvalósítható bekerülési költség. Egész évre szóló kihasználtság (fűtés, hűtés, légtisztítás és akár némely típusnál szellőztetés is). Hátrányai: használati melegvíz készítés hiánya
 • Levegő-víz hőszivattyú  előnyei: energetikailag az év nagy részében megfelelő energiatartalom kinyerhető a kültéri levegőből, bárhova könnyen telepíthető, üzembiztos. Fűtés, hűtés, használati melegvíz készítés. Hátrányai: kültéri egység helyigény, esetleges engedély kötelesség (csak a műemlék jellegű épületnél)
Levegő mint hőforrás:
A levegő-víz hőszivattyú rendszereknél ellenérvként lehetne említeni a hideg téli napokon a kültéri levegőből kinyerhető alacsony hőenergia tartalmat, de gondoljunk a Magyarországon előforduló téli átlaghőmérsékletekre, amely adatok szerint kevés a hőenergiában szegény, alacsony hőmérsékletű napok száma és azok még ritkábban tartósak.
Magyarországi átlaghőmérsékletek a leghidegebb januári hónapban is csak 0, és -4 fok között alakulnak. (Országos Meteorológiai adat)

Levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú működése:

A hőszivattyú egy olyan berendezés, amely a kültéri környezeti levegő hőmérsékletből elvonja a kinyerhető, alacsony hőmérsékleti hőenergiát és azt magasabb hőfokszintre emeli az által, hogy a rendszer, azaz a hűtőkörfolyamatot fenntartó kompresszor üzemi hőmérséklete is hozzáadódik illetve hasznosítódik amely összeadódott hőenergiával már lehetséges fűteni, vagy melegvízet előállítani.
A hőszivattyús rendszerek teljesítmény tényezői ideális megoldást biztosítanak az alacsony energiafelhasználásra és a CO2 kibocsájtás csökkentésére.

Miért jobb a levegő-víz hőszivattyú, mint a vizes hőszivattyú?

Mitsubishi ZubadanA levegő-víz hőszivattyúk telepítése lényegesen egyszerűbb, gyakorlatilag pár óra alatt üzemelhet is a berendezés, míg a vizes rendszernél hatalmas teherautókkal kezdik meg a fúrásokat, ami alapvető helyigénnyel jár és alapos felfordulást és károkat (kert, pázsit, földmunka stb.) okozhat.
A geológia törésvonalak miatti esetleges földrengések és a klímaváltozás miatt a vízerek sem lehetnek állandó hozamúak, amelyek miatt bizonyos esetekben, akár újrafúrást is kell végeztetni, újabb bekerülési költségekkel. Egy víz-víz hőszivattyú  eredeti COP-jét alaposan lerontja a rendszer működését képező vízszivattyúk folyamatos áramfelvétele. Az összehasonlításnál általában a leghidegebb napokon szokták "összemérni" a vizes hőszivattyú érdekeltek a levegő-víz hőszivattyúval a berendezéseket, de azt rendszerint "elfelejtik" említeni, hogy az átmeneti időben (ami nagyon hosszú időtartamú minden évben) és a fűtésnél és a HMV készítésnél egyaránt, valamint a melegebb nyári hónapokban a HMV készítésnél akár megduplázódó COP-k is lehetnek, de mindenképp magasabb jósági fokkal számolhatunk egy egész évre vetítve, nem ritka akár a 3.5-ös COP sem egy egész évre vetítve (függ a ház szigetelésétől, időjárás alakulásától, fűtésrendszer kialakításától és az egyedi igényektől is).

Víz-víz hőszivattyú
Kiváló készülék:         5-ös COP
Teljesítmény:             15.000w
Teljesítmény felvétel:   3.000w
Búvárszivattyú további áramfelvétele: 1.000w (egy szivattyús rendszernél)
 
COP= 15 = azaz a COP már csak 3,75... (2 db szivattyúnál: COP:3)
         3+1 Földgázzal fűtsünk, vagy hőszivattyús rendszerrel?
Melyik megoldás kifizetődőbb?
(2010 évi adatok)
 •  Hőszivattyú üzemeltetési költsége:                                                             "H"-tarifás villannyal számolva: 1kwh= 29,16 Ft/kWh
 •  Földgázzal való fűtés költsége:                                                              32 MJ-t és 100% kazán hatásfokot feltételezve:  1kwh= kb. 14 Ft
Első ránézésre a földgázzal való fűtés olcsóbbnak tűnik, mint a villamos árammal működő hőszivattyúval, de mivel a hőszivattyús rendszerek 1 kw/h befektetett energiából akár 3-5 kw/h hőenergiát tudnak előállítani (COP érték=hatásfok mutató), így a következő számítás a mértékadó. A kapott két költséget elosztjuk egymással (29,16:14= 2,08) és az így kapott szám, azaz 2,08-as COP felett teljesítő hőszivattyú üzemeltetése már gazdaságosabb, mint a földgázzal üzemelő kazán!ÚJ, KEDVEZMÉNYES HŐSZIVATTYÚS ÁRAMTARIFA!


Kedvezményes "H"-villanytarifa klímákra és hőszivattyúkra is kérhető. 

A 2010. telétől elérhető minden szolgáltatónál az új "H" jelű tarifa, amelyet főként a hőszivattyúra, klímára*, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet majd igénybe venni. Az új tarifa kizárólag a fűtési idény alatt lesz választható, és a díja nem lehet magasabb, mint a vezérelt legalacsonyabb "B" tarifáé (közismert nevén: éjszakai áram), amelyet a normál lakossági tarifa (A1 jelű díjszabás) 70%-ban maximál az új rendelet. A "H" tarifát a szolgáltatók csak a hőszivattyúra adják meg, a készülék részét képező, beltéri hidraulikus egységében lévő elektromos pótfűtésre nem.

További információ: www.hoszisz.hu 

A GEO tarifa kedvezményes, villamos áramot biztosít a hőszivattyús alkalmazásokhoz. Jelenleg az Elmű-Émász területén vehető igénybe.

További információ: http://www.aram.hu

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ bevezette a vezérelt "Geo"-tarifa néven az új, kedvezményes hőszivattyús áramtarifát, amely az előzetes információk szerint még a jelenlegi éjszakai áramnál is olcsóbban érhető majd el!
Az alkalmazott  Geo tarifa naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít úgy, hogy 2 óránál hosszabb megszakítás nem fordul elő, és a két megszakítás között legalább két óra bekapcsolási időt biztosít. Ez számunkra teljesen komfortos megoldás lehet, főleg akkor, ha a hőszivattyú mellé felületfűtés-hűtést választunk, aminek a hőtehetetlensége könnyedén elvisel pár perc, esetleg 1-2 óra leállást. 
A Geo tarifát a szolgáltatók nem csak a hőszivattyúra adják meg, hanem a készülék részét képező, beltéri hidraulikus egységében lévő elektromos pótfűtésre is!

* A klímaberendezéseknek rendelkezniük kell CE-minősítéssel, valamint egy adatlappal, amelyen minimum 3-as feletti COP látható kültéri +2 fokos és +20 fokos beltéri hőmérséklet mellett, amit a forgalmazónak, kereskedőnek kell megadnia.A berendezésnek névleges áramfelvétele kevesebb kell hogy legyen 1,5kw-nál és maximális indítási áramfelvétele nem lehet nagyobb mint 25A.

H-tarifa igénylési költségei:
32 A csatlakozási áramerősségig, (pl. 1x32A vagy 3x10A) nincs semmilyen költség. Akkor sincs külön költség ha a H tarifára igényelt csatlakozási áramerősség már be van vezetve az adott épületbe.Amennyiben ezen felül kell csatlakozni akkor 3600 Ft/A összeget kell fizetni de csak a plusz amperekért. A mérőt az áramszolgáltató ingyen teszi fel és kiszállási díjat
sem kell fizetni (EON).

H-tarifa díja:
Jelenleg az egyetemes szolgáltatás minden napszaki „A1” tarifa ára: 46,96 Ft/kWh bruttó, a „H” tarifa ára október 15. - április 15. között 29,16 Ft/kWh bruttó, fűtési időszakon kívül a „H” tarifa ára megegyezik a minden napszaki „A1” árral.

Letölthető igénybejelentő dokumentumok a Geo, illetve a H-tarifára:
Eon betétlap H tarifához letölthető pdf. formátumban
Eon villamos rendszer haszálói igénybejelentő
Eon Villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatói igénybejelentés
Elmű tájékoztató a H és Geo tarifa igényléséről
Émász tájékoztató a H és Geo tarifák igénylésérőlDÍJMENTES VISSZAHÍVÁST KÉRHET!
Minden 30-as és belföldi vezetékes telefonszámot díjmentesen visszahívunk, így költségek nélkül érdeklődhet termékeinkről, szolgáltatásainkról.
70/546-6026


 

Hőszivattyús fűtés Kft. Tata, Újvilág utca 23. Tel.: 70/546-6026 Aquarea hőszivattyú, hőszivattyú akció, Aquarea T-CAP, Aquarea HT, hőszivattyú Tatabánya

WeblapÉpítő